Acupunctuur bij kanker

Ben jij kankerpatiënt of heb jij kanker gehad en wil jij ondersteund worden met acupunctuur? Dat kan. Hier kun je lezen wat acupunctuur bij kanker voor jou kan betekenen.

acupunctuur ervaringen maak een afspraak
Acupunctuur Haarlem Acupuncturist

Professionele en moderne acupunctuurpraktijk Hoge kwaliteit met goede resultaten Duidelijke uitleg en persoonlijk advies

Behandelingen acupunctuur bij kanker patiënten

Ben jij kankerpatiënt of heb jij kanker gehad en wil jij ondersteund worden met acupunctuur? Dat kan. Hier kun je lezen wat acupunctuur bij kanker voor jou kan betekenen.

Tegenwoordig krijgt 1 op de 2 Nederlanders in zijn of haar leven kanker. Dat is maar liefst de helft van alle mensen. Het is verontrustend dat zoveel mensen de diagnose kanker krijgen.

Het goede nieuws daarentegen is dat kanker steeds beter te behandelen is. De overlevingskans van patiënten met kanker is de afgelopen jaren gestegen. De groep mensen die dus leeft mét kanker en de groep mensen die leeft ná kanker is toegenomen. Deze personen ervaren echter vaak klachten als gevolg van de kanker of als gevolg van de kankerbehandelingen.

Met acupunctuur als aanvullende zorg buiten het ziekenhuis kunnen sommige van deze klachten worden aangepakt.

Wat kunt u van ons verwachten?

Acupunctuur Haarlem naalden

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een veilig en effectief medisch systeem waarmee klachten en ziektes kunnen worden behandeld.

Lees alles over acupunctuur
Acupunctuur Haarlem kinderen

Voor wie is acupunctuur?

Bij acupunctuur worden dunne naalden geprikt op het lichaam. Dit lijkt eng maar dat is het niet.

Is acupunctuur wat voor jou?
Acupunctuurnaald

Acupunctuur met naalden

Bij acupunctuur worden dunne naalden geprikt op het lichaam. Dit lijkt eng maar dat is het niet.

Meer weten?
Acupunctuur Haarlem laser

Acupunctuur zonder naalden

Ben je bang voor naalden? Geen probleem, laser acupunctuur is de oplossing voor jou.

Meer weten?

Volgens artsen kan acupunctuur bij kanker helpen

De website kanker.nl geeft feitelijke informatie over kanker. Alle informatie die je daar leest is gecontroleerd door artsen of deskundigen. Op kanker.nl kun je lezen dat acupunctuur als complementaire behandelwijze kan helpen bij klachten en bij herstel na kanker.

In een aantal Nederlandse ziekenhuizen wordt advies gegeven over aanvullende zorg buiten het ziekenhuis. Het Isala ziekenhuis, het Rijnstate ziekenhuis en het Maxima oncologisch centrum zijn hier voorbeelden van. Deze ziekenhuizen hebben allemaal een spreekuur Integrative Medicine. Daar kunnen patiënten terecht voor advies en begeleiding over acupunctuur en andere aanvullende behandelingen.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een oude geneeswijze afkomstig uit China die al meer dan 3000 jaar bestaat. 

Bij acupunctuur worden er dunne naaldjes op verschillende plekken van je lichaam geprikt. Deze naaldjes beïnvloeden je lichaam en emoties waardoor klachten kunnen verdwijnen of verminderen.

Er bestaat ook een moderne manier van acupunctuur: laseracupunctuur. In plaats van naaldjes wordt er dan gewerkt met laserdraden die op het lichaam worden geplakt. Dan wordt je dus niet geprikt. Laser wordt als heel prettig ervaren door de mensen die geen naaldjes in het lichaam willen. 

Yuk Chi Acupunctuur biedt zowel acupunctuur aan met naaldjes als met laser.

Bent u op zoek naar een Acupunctuur praktijk in de regio Haarlem?

Acupunctuur Haarlem

De acupunctuurpraktijk

Receptie acupunctuurpraktijk Haarlem

Receptie acupunctuurpraktijk

Acupunctuur Haarlem behandelkamer 1

3 behandelkamers

Acupunctuur Haarlem behandelkamer 2

Spreekkamer

Op welke manier kan acupunctuur worden ingezet? 

Acupunctuur kan op verschillende manier worden toegepast bij (ex-)kankerpatiënten. 

Het is bekend dat de reguliere ziekenhuisbehandelingen tegen kanker zoals chemo, radiotherapie en hormoontherapie bijwerkingen geven. Acupunctuur kan effectief worden ingezet voor het behandelen van de bijwerkingen / de gevolgen van deze reguliere behandeling van kanker. 

Acupunctuur is ter ondersteuning van en in aanvulling op de behandelingen van het ziekenhuis. 

Ook behandelt acupunctuur het welzijn van de patient. De focus van acupunctuur ligt niet zozeer op de kanker zelf maar op de patient en de kwaliteit van diens leven. Het kan helpen bij het herstel van kanker en om iemands leven weer te verbeteren na afloop ervan. Een acupuncturist geeft vaak ook voedings- en lifestyle adviezen. 

Een acupuncturist behandelt dus niet de kanker zelf. Dat doen de reguliere behandelingen van het ziekenhuis. Je geneest niet van kanker door acupunctuur en acupunctuur vervangt ook niet de behandelingen in het ziekenhuis.

Tegen welke klachten kan acupunctuur helpen? 

Hieronder staan kankergerelateerde klachten waar acupunctuur ondersteuning aan kan bieden. 

Pijnklachten

30% tot 90% van de kankerpatiënten heeft te maken met pijnklachten. Acupunctuur kan verlichting geven aan uiteenlopende pijnklachten, denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

 • Pijn bij het litteken na een operatie
 • Spier en gewrichtspijn – dit kan kan ontstaan door hormoontherapie (aromastase remmers)
 • Pijn door lymfe-oedeem – dit kan ontstaan na een operatie waarbij lymfe zijn verwijderd
 • Zenuwpijn – na operatie of bestraling 
 • Neuropathie – na chemo

Maag- en darmklachten

 • Misselijkheid en braken – dat zie je bij chemo of immuuntherapie, bijwerkingen van pijnstillers
 • Darmklachten zoals diarree, buikpijn, constipatie bij bijv. darmkanker

Kankergerelateerde moeheid

Meer dan de helft van de kankerpatiënten ervaart kankergerelateerde vermoeidheid. Dit heeft een sterk nadelige invloed op de kwaliteit van het leven van de patient en naasten. Acupunctuur heeft een duidelijk gunstig effect op kankergerelateerde vermoeidheid, zowel tijdens als na afloop van de kanker behandelingen. 

Opvliegers

Opvliegers kunnen ontstaan door de hormoontherapie en biologische veroudering van de eierstokken als gevolg van chemo. Ook mannen met prostaatkanker kunnen hier last van krijgen na operatie of tijdens de hormoontherapie. 

Droge mond / Xerostomie

Droge mond is een vaak voorkomende bijwerking van chemo / radiotherapie bij hoofd- en halskanker. De speekselklieren zijn dan beschadigd. Dit probleem kan leiden tot gebitsproblemen, ontstekingen in de mond, problemen bij kauwen, slikken en praten. 

Slaapproblemen

Slaapproblemen komen veel voor bij kankerpatiënten: 30 – 60% heeft hier last van. Slecht slapen beïnvloedt heel veel factoren: vermoeidheid, algemeen welbevinden, eetlust, metabolisme, zin in bewegen en het afweersysteem. 

Verwijsgids Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Yuk Chi de Jong – Kan heeft een intensief nascholingstraject gevolgd over Oncologie voor Acupuncturisten. Deze nascholing is georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). De nascholing focust zich behalve op kennis over acupunctuur bij kankerpatiënten, ook op kennis van de reguliere kankerbehandelingen in de ziekenhuizen.

Onder de docenten waren: een internist-oncoloog, een chirurg-oncoloog, meerdere verpleegkundig specialisten, een kinderarts, een psycholoog en twee acupuncturist-docenten. 

Door deze nascholing is onze praktijk in staat om (ex-)kankerpatiënten deskundig te ondersteunen met acupunctuur in allerlei opzichten. Wij zijn inmiddels opgenomen in de Verwijsgids Kanker van het Integraal Kankercentrum Nederland. In de verwijsgids staat een overzicht van deskundige en betrouwbare zorgverleners vermeld voor mensen met kanker, naasten en verwijzers.

Tot slot

Overigens heb je voor acupunctuur geen doorverwijzing nodig van je arts. Wel is het belangrijk om je behandeld arts te informeren als je acupunctuur wil gaan doen. Attendeer jouw arts gerust op de informatie op deze website en onderstaande linkjes naar wetenschappelijke onderzoeken. Niet alle artsen zijn namelijk op de hoogte van hetgeen acupunctuur kan betekenen voor kankerpatiënten. 

Kijk op de website van onze praktijk Yuk Chi Acupunctuur voor meer informatie over: 

 • hoe acupunctuur in zijn werking gaat
 • andere klachten waarvoor acupunctuur kan helpen
 • ervaringen van andere patienten met acupunctuur
 • onze contactgegevens, tarieven, vergoeding zorgverzekeraar
 • en nog veel meer….

Ben jij kankerpatiënt of heb jij kanker gehad en wil jij behandeld worden door een acupuncturist met gedegen kennis van problematiek bij (ex-) kankerpatiënten? Neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Interessante informatie over kanker en acupunctuur

Zie hier linkjes naar een aantal wetenschappelijke onderzoeken mbt acupunctuur: 

Meer interesse in wetenschappelijk onderzoek over acupunctuur? Zoek dan op ‘acupuncture’ op de volgende websites: 

Of kijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur – Het kenniscentrum.

Zie hier linkjes naar Nederlandse websites over acupunctuur en kanker 

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur

Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten