Mark Zuckerberg. Marketing of liefdadigheid?

Toegang tot het web zou een mensenrecht moeten zijn, vindt Mark Zuckerberg, CEO van Facebook. Techgiganten hebben allerlei plannen om internet te verspreiden in ontwikkelingslanden.

Mark Zuckerberg belooft dat hij internet voor de hele wereldbevolking toegankelijk gaat maken. Vooral derdewereldlanden moeten profiteren van de samenwerking die Facebook met andere technologiebedrijven aangaat om dit te realiseren. Dat schrijft Zuckerberg donderdag op zijn blog.

Toegang

In de blog van Mark Zuckerberg staat dat ongeveer 5 miljard mensen geen toegang hebben tot internet, dat is zo’n tweederde van de wereldbevolking. Daar wil Facebook verandering in brengen: ‘Iedereen verdient het om verbonden te zijn’, schrijft Mark Zuckerberg.

Met partners als Ericsson, Nokia en Samsung gaat Facebook onder de naam internet.org projecten opzetten om de wereldbevolking online te krijgen. Het aantal internetgebruikers neemt jaarlijks met 9 procent toe, dat moet volgens Facebook CEO Mark Zuckerberg een stuk sneller.

Geld

Om internet betaalbaar te maken moeten apps bijvoorbeeld minder data verbruiken om de kosten te drukken. Door internettoegang kunnen meer mensen in derdewereldlanden met de kenniseconomie mee doen, denkt Mark Zuckerberg.

Het zal de CEO zelf ook geen windeieren leggen. Onder de vijf miljard mensen die geen internet hebben zullen veel potentiële Facebookgebruikers zitten. Momenteel gebruikt één op de zeven mensen Facebook.

Google

In juni lanceerde ook Google een project om meer mensen online te krijgen. Afgelegen plekken met slecht mobiel internetbereik moeten door ‘ballonnen’, die hoog boven de atmosfeer vliegen, mensen toegang tot internet geven.

Google’s Project Loon heeft dertig ballonnen gelanceerd, die door de de wind over de hele aardbol worden meegenomen. Vijftig testgebruikers in Nieuw-Zeeland worden zo van internet voorzien.

Vermogen

Het vermogen van Facebook bedroeg bij de beursgang in mei vorig jaar ruim 100 miljard dollar (ongeveer 76 miljard euro). Mark Zuckerberg zegt dat zijn bedrijf al 750 miljoen euro heeft besteed aan de infrastructuur van internet in ontwikkelingslanden.

Volgens het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes heeft de oprichter van Facebook een vermogen van 13,3 miljard dollar (10 miljard euro). Zuckerberg tekende The Giving Pledge, een belofte die de rijkste mensen ter wereld doen om ten minste vijftig procent van hun vermogen aan goede doelen te doneren.